Брзо клизање

Брзо клизање је спорт у којем је циљ у што краћем времену прећи задану удаљеност клижући на леду. У основној и најраширенијој варијанти овог спорта такмичари се такмиче на кружној стази дужине 400м, која може бити у дворани или на отвореном. Постоји и варијанта овог спорта на краћој стази ( брзо клизање на кратким стазама ) позната и као short track.

Правила брзог клизања

Брзо клизање се изводи на кружној стази дужине 400м, која има две стазе, спољашњу и унутрашњу. Кривине су радијуса 25-26м на унутрашњој стази, а ширина сваке стазе је 4-5м. Такмиче се истовремено два такмичара, један у унутрашњој и један у спољашњој стази. Клизачи носе на рамену траку чија боја означава стазу у којој је клизач стартовао, белу за унутрашњу и црвену за спољашњу стазу. Са обзиром да је унутрашња стаза краћа, такмичари током трке, зависно о дужини стазе, морају више пута заменити стазе у којим клижу, да би се изједначиле удаљености.

Уобичајене деонице за службена такмичења су 500, 1.000, 1.500, 3.000 (само жене), 5.000 и 10.000 метара (само мушкарци).

Постоји и екипно такмичење, у којем се такмиче по три клизача из једне екипе, такође у формату две екипе у трци. Екипе клижу само у унутрашњим стазама, а стартују са супротних страна, и то по 8 кругова мушкарци односно 6 кругова жене.

Такмичења у брзом клизању

Брзо клизање је олимпијски спорт па је био у програму свих Зимских олимпијских игара до сада. Међународна клизачка организација (ИСУ) једна је од најстаријих спортских организација, па организује Светска првенства у брзом клизању још од 1893. године.

Најуспешнији такмичари долазе из Холандије, која је једна од ретких земаља у којој овај спорт има широку популарност и где су брзи клизачи и клизачице праве спортске звезде.

Брзо клизање на кратким стазама

Брзо клизање на кратким стазама (енгл. Short track speed skating) је једна варијанта брзог клизања код којег се клизачи на леду такмиче на кружној стази дужине 111,12 метара, за разлику од стандардног брзог клизања које се изводи на стази дужине 400м.

Стаза за брзо клизање на кратким стазама

Стаза за овај спорт се најчешће припрема на стандардном хокејашком терену, који је димензија 60×30м. Како су кривине у релативно кратком кругу врло малог радијуса, клизачи у овој дициплини морају имати одличну технику посебно у кривинама. Због брзине и кривина падови у овом спорту нису реткост, па је због тога уобичајено око стазе поставити сунђере које умањују ризик од повреда приликом судара са оградом.

Правила такмичења

Такмичи се између 4 и 6 такмичара, и то на следећим деоницама: 500м, 1.000м, 1.500м и 3.000м. Постоји и такмичење у штафетама, у којима се по четири такмичара из једне екипе такмиче на деоници од 3.000м (жене) односно 5.000м (мушкарци).

Брзо клизање на кратким стазама је био демонстрациони спорт на ЗОИ 1988. а у програм игара је ушао на ЗОИ 1992. и од тада је стално у програму ЗОИ.

 

Извор: wikipedia

Скорашње објаве