Brzo klizanje

Brzo klizanje je sport u kojem je cilj u što kraćem vremenu preći zadanu udaljenost kližući na ledu. U osnovnoj i najraširenijoj varijanti ovog sporta takmičari se takmiče na kružnoj stazi dužine 400m, koja može biti u dvorani ili na otvorenom. Postoji i varijanta ovog sporta na kraćoj stazi ( brzo klizanje na kratkim stazama ) poznata i kao short track.

Pravila brzog klizanja

Brzo klizanje se izvodi na kružnoj stazi dužine 400m, koja ima dve staze, spoljašnju i unutrašnju. Krivine su radijusa 25-26m na unutrašnjoj stazi, a širina svake staze je 4-5m. Takmiče se istovremeno dva takmičara, jedan u unutrašnjoj i jedan u spoljašnjoj stazi. Klizači nose na ramenu traku čija boja označava stazu u kojoj je klizač startovao, belu za unutrašnju i crvenu za spoljašnju stazu. Sa obzirom da je unutrašnja staza kraća, takmičari tokom trke, zavisno o dužini staze, moraju više puta zameniti staze u kojim kližu, da bi se izjednačile udaljenosti.

Uobičajene deonice za službena takmičenja su 500, 1.000, 1.500, 3.000 (samo žene), 5.000 i 10.000 metara (samo muškarci).

Postoji i ekipno takmičenje, u kojem se takmiče po tri klizača iz jedne ekipe, takođe u formatu dve ekipe u trci. Ekipe kližu samo u unutrašnjim stazama, a startuju sa suprotnih strana, i to po 8 krugova muškarci odnosno 6 krugova žene.

Takmičenja u brzom klizanju

Brzo klizanje je olimpijski sport pa je bio u programu svih Zimskih olimpijskih igara do sada. Međunarodna klizačka organizacija (ISU) jedna je od najstarijih sportskih organizacija, pa organizuje Svetska prvenstva u brzom klizanju još od 1893. godine.

Najuspešniji takmičari dolaze iz Holandije, koja je jedna od retkih zemalja u kojoj ovaj sport ima široku popularnost i gde su brzi klizači i klizačice prave sportske zvezde.

Brzo klizanje na kratkim stazama

Brzo klizanje na kratkim stazama (engl. Short track speed skating) je jedna varijanta brzog klizanja kod kojeg se klizači na ledu takmiče na kružnoj stazi dužine 111,12 metara, za razliku od standardnog brzog klizanja koje se izvodi na stazi dužine 400m.

Staza za brzo klizanje na kratkim stazama

Staza za ovaj sport se najčešće priprema na standardnom hokejaškom terenu, koji je dimenzija 60×30m. Kako su krivine u relativno kratkom krugu vrlo malog radijusa, klizači u ovoj diciplini moraju imati odličnu tehniku posebno u krivinama. Zbog brzine i krivina padovi u ovom sportu nisu retkost, pa je zbog toga uobičajeno oko staze postaviti sunđere koje umanjuju rizik od povreda prilikom sudara sa ogradom.

Pravila takmičenja

Takmiči se između 4 i 6 takmičara, i to na sledećim deonicama: 500m, 1.000m, 1.500m i 3.000m. Postoji i takmičenje u štafetama, u kojima se po četiri takmičara iz jedne ekipe takmiče na deonici od 3.000m (žene) odnosno 5.000m (muškarci).

Brzo klizanje na kratkim stazama je bio demonstracioni sport na ZOI 1988. a u program igara je ušao na ZOI 1992. i od tada je stalno u programu ZOI.

 

Izvor: wikipedia

Skorašnje objave